Szívmegállás hipertóniával

A hirtelen szívhalál

szívmegállás hipertóniával

Hirtelen szívhalálról tanácskoztakáprilis 29 - Az energiaitalok és a hirtelen szívmegállás összefüggéseiről is szó volt azon a tudományos tanácskozáson, amelyet a Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével tartottak április án a DAB Székházban.

A hirtelen szívhalál megelőzésének és kezelési lehetőségeinek újdonságait összefoglaló, hiánypótló rendezvényt 18 évvel ezelőtt hívta életre Lőrincz Szívmegállás hipertóniával, a Debreceni Egyetem ÁOK Sürgősségi Orvostan Tanszék korábbi vezetője.

szívmegállás hipertóniával

Idén egyebek mellett szó volt az átmeneti eszméletvesztés vagy ájulás és az epilepszia, valamint a hirtelen szívhalál kapcsolatáról, az energiaitalok esetleges káros hatásairól, továbbá a különböző eszközös pacemaker, beültethető defibrillátor kezelések legújabb eredményeiről, problémáiról.

Előadás hangzott el továbbá szívelégtelenségben, hipertóniában, vese- és cukorbetegségben szenvedők gyógyszeres megelőző kezelési lehetőségeiről is - sorolta Lőrincz István.

A konferencia célja az oktatáson túl a betegellátás színvonalának emelése, hiszen hazánkban évente szívmegállás hipertóniával 25 ezer ember hal meg hirtelen váratlan szívmegállás miatt.

szívmegállás hipertóniával

A férfiak esetében két és félszer gyakrabban fordul elő hirtelen szívmegállás, mint a nőknél. Sajnos az érintettek mindössze 5 százalékát sikerül újraéleszteni és szívmegállás hipertóniával kórházba szállított betegeknek is csak a fele tér haza — tájékoztatott Szabó Zoltán, szívmegállás hipertóniával Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetője.

Rendszeres kontrollal a hirtelen szívhalál megelőzhető

Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetének igazgatója szerint a halálesetek hátterében legtöbbször koszorúér-elzáródás áll. A legfontosabb ilyenkor a keringés azonnali újraindítása, az elzáródás megszüntetése - mondta a professzor.

A konferencián csaknem kardiológus, oxyológus és sürgősségi szakorvos, belgyógyász, családorvos, gyermekgyógyász, mentőtiszt és szakápoló vett részt.

szívmegállás hipertóniával

Fontos információk