Vegetáriánus hipertónia

vegetáriánus hipertónia

vegetáriánus hipertónia

A vegetáriánus étrend sötét oldala Részletek Megjelent: Rengeteget hallani a vegetáriánus étrend pártolóinak és ellenzőinek véleményeiről, de lássuk, mit mondanak a szakemberek. Sokan meggyőződésből nem esznek húst és állati eredetű élelmiszereket, mások csupán divatosnak tartják, ha ezeket mellőzik.

Február A vega étrendek csökkentik legjobban a vérnyomást A magas vérnyomással küzdő "húsevő" emberek nyerhetik a legtöbbet azzal, ha áttérnek a friss zöldségekben, babfélékben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrendre. A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vonták górcső alá. A 18 országra kiterjedő hipertóniavizsgálatok több mint 21 ezer résztvevő adatinak felhasználásával készültek. Néhány résztvevő esetében a növényi alapú étrendek jobban csökkentették a vérnyomást, mint a hipertónia kezelésé re felírt gyógyszerek, és az utóbbinál esetlegesen jelentkező mellékhatásoknak is híján voltak.

Az ok az egészség szempontjából tulajdonképpen mindegy, a hatások mindenkire nézve azonosak. A vegetáriánus étrendnek három formája létezik: a lacto-vegetarianizmus, vegetáriánus hipertónia során a növényi élelmiszerek mellett tej és tejtermékek is fogyaszthatók; az ovo-lacto-vegetarianizmus, amelynek keretében mindezek mellett még tojás is ehető; valamint a vegán étrend, amely kizárólag növényi eredetű élelmiszerekből áll.

Bár egyes esetekben a vegetáriánus étrendnek lehetnek jótékony hatásai, azért jobb, ha tudjuk, hogy ez a fajta táplálkozás számos komoly betegség kiváltó oka lehet, hiszen a húsban megtalálható összetevők alapvetően fontosak a szervezet egészséges működéséhez.

Olvasási mód:

Különösen igaz ez a gyermekek esetében, őket sokkal súlyosabban érinthetik a vegetáriánus étrend hátrányai, mint a felnőtteket. Japán és amerikai tanulmányokból kiderült például, hogy a vegetáriánus étrendek csökkentik a leginkább a vegetáriánus hipertónia vérnyomás kialakulásánakkockázatát. Az eredmények szerint a hús nélküli étrendet folytató embereknek egészségesebbek a vérnyomásértékeik, ami azért is fontos, mert a hipertónia a stroke, a szív- és a vesebetegség, valamint a rövidebb élettartam elsőszámú kockázati tényezője.

A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vizsgálták meg. A 18 országra kiterjedő hipertóniavizsgálatok több mint 21 ezer résztvevő bevonásával készültek. A JAMA Internal Medicine című folyóiratban közölt eredmények szerint a hús nélküli étrendet folytató embereknek egyenletesen alacsonyabb és egészségesebb a vérnyomásértékük. Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ szerint a hipertónia vegetáriánus hipertónia agyi érkatasztrófa, a szív- és a vesebetegség, valamint a megrövidült várható élettartam vezető kockázati tényezője.

Így a magas vérnyomással küzdő húsevő emberek járhatnak vegetáriánus hipertónia legjobban a zöldségevéssel, ugyanis a vegetáriánus hipertónia alapú étrendekben alacsonyabb a telített zsírok és a só aránya. Emellett vegetáriánus hipertónia érdemes odafigyelni a többi hatásra és következményre is, amely már egyáltalán nem ilyen vonzó.

A rovat további cikkei

A legtöbb orvos úgy véli, hogy a gyerekeket egyáltalán nem szabad vegetáriánusként táplálni, ugyanis, a hús- és halételekről való lemondás minden harmadik embernél komoly vashiány kialakulásához vezet, és ez főként a gyerekek esetében jelentkezik. Különösen csecsemőknél és kisgyerekeknél rejt komoly veszélyeket a vegetáriánus táplálkozás, mivel ez nem csak vérszegénységhez vezethet, hanem negatív irányban befolyásolja viselkedésüket és fejlődésüket is.

Ha az anyuka vegetáriánus hipertónia táplálkozást folytat, akkor az anyatejben nem lesz elég energia, laktóz, zsír és fehérje, amely a csecsemő növekedésénekvisszamaradásához és a fertőzésveszélyek fokozódásához vezet.

A babának tehéntej alapú tápszer helyett szójabab alapú tápszert csak alapos indokkal, az orvossal egyeztetve, és csak kivételes esetben szabad adni.

Brüsszel fellép az LMBTIQ közösség jogainak érdekében, Magyarországnak is üzentek

A tehéntej alapú élelmiszereket ugyanis nem lehet mással helyettesíteni, mivel a szójaitalok és más tejek nem felelnek meg a csecsemők speciális tápanyagigényének. Az energia- fehérje- és tápanyaghiány következményeként ezek a gyerekek visszamaradhatnak a fejlődésben.

vegetáriánus hipertónia

A vegán anyák csecsemőit és kisgyerekeit súlyos neurológiai- valamint vérképzési zavarok kialakulása, illetve a testi fejlődés visszamaradása fenyegeti. A nagyobb gyerekek számára is létfontosságú, hogy a megfelelő fehérjékhez és egyéb tápanyagokhoz hozzájussanak.

A növényi fehérjék azonban kisebb mennyiségben tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat, mint az állati fehérjék. A vegánnál változatosabb ovo-lakto-vegetáriánus táplálkozás, amely megenged állati eredetű táplálékfogyasztást is tej és tojás formájában, sokkal megfelelőbb, mert értékesebb táplálékforrásokhoz juthat hozzá általuk a szervezet.

A vegetáriánus étrend sötét oldala

A vas és a fehérjék mellett a Bvitamin hiány is komoly gondja a vegán gyógynövények magas vérnyomás, ez ugyanis majdnem kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg, mint vegetáriánus hipertónia a húsban és a tejben.

Minimális mennyiségben ugyan előfordul a savanyú káposztában és az algákban is, de ezek a szervezet vegetáriánus hipertónia nem fedezik. A vegán étrenden élő anyák gyermekein már négy-hathónapos korban megmutatkoznak a Bvitamin hiányának tünetei.

Vegán táplálkozás mellett vegetáriánus hipertónia Bvitaminigény fedezése kizárólag táplálék kiegészítőkkel lehetséges. Vegetáriánus hipertónia vegánokat jódhiány is fenyegeti.

vegetáriánus hipertónia

A vegán nők kizárólag anyatejjel táplált gyermekeinél előfordulhat jódhiány és pajzsmirigy-alulműködés, amely súlyos következményekkel járhat a gyermekre nézve.

Komoly jódhiány esetén ugyanis fennáll a kreténizmus kialakulásának veszélye, amely intelligenciazavarokkal, beszédfejlődési nehézségekkel járó betegség.

Lehel Csaba: A világ vegán lesz! Vagy már az is?? – XXI. Vegetáriánus Fesztivál

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a végleteket lehetőség szerint mindenki kerülje el. A vegyes táplálkozás az egészséges élet alapfeltétele, hiszen ebben az étrendben található meg minden, amely a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. Az orvosok többsége szerint nem éri meg kockáztatni, hiszen a kialakult betegségeken már nagyon nehéz, sok esetben lehetetlen változtatni.

Fontos információk