Vénás hipertónia. Pulmonális hipertónia: magas vérnyomás a tüdőerekben

Magas vérnyomás

vénás hipertónia

A portalis hypertonia okai és diagnosztikája Az úgynevezett portális keringés a vérkeringésnek az a része, amely összegyűjti az emésztőszervekből kifolyó vért, és egy nagy vénás éren, a vena portaen keresztül vénás hipertónia májba szállítja. Portalis hypertensióról akkor beszélünk, ha az említett érben a nyomás fokozódik, és meghaladja a 12 Hgmm-t, illetve a nyomáskülönbség  a v. Létrejöhet a portalis rendszer keringési ellenállásának növekedése, a portalis keringés fokozása, illetve a kettő kombinációjának következtében.

vénás hipertónia

A klinikai diagnózis alapja a kórtörténet májbetegség, alkohol, gyógyszer, vegyszer, vérzés jelei, trombózis hajlam, trópusi tartózkodás, a szövetekben folyadék felszaporodás, hasi fájdalom.

Nagy segítség az ultrahang vizsgálat.

Pulmonális hipertónia: magas vérnyomás a tüdőerekben

A lépnagyobbodás vagy az alacsony vérlemezke szám jósolja a nagy varix-ok jelenlétét. A nagy varixok sokkal hajlamosabbak a vérzésre.

vénás hipertónia

Azokban a betegekben, akikben egyik rizikótényező sincs jelen, a nagy varixok jelenlétének valószínűsége alacsony, vénás hipertónia nem nulla. A portalis hypertensio legnagyobb veszélye az, hogy a fentiekben említett igen tág és vékonyfalú vénák egyike a fokozott nyomástól megreped, és ilyenkor igen súlyos, erős vérzés  un varix vérzés keletkezik, amely rövid idő alatt nagy vérveszteséget okozhat — szerencsétlen esetben a beteg akár el is vérezhet.

  • Magas vérnyomás 4 fokozat
  • Magas vérnyomás, hipertonia - Trombózisközpont
  • Magas vérnyomás – Wikipédia

A másik szövődmény az un portalis encephalopathia. Ennek lényege, hogy az említett erősen tág vénákon át a portalis keringés elkerüli a májat, annak méregtelenítő hatása emiatt kiesik.

vénás hipertónia

A vérben maradó mérgező anyagok a központi idegrendszerben működési zavart okoznak. Számos módszer létezik az említett szövődmények megelőzésére,  a portális nyomást gyógyszeres kezeléssel is lehet csökkenteni, de persze a legjobb, ha a portalis hypertensio ki sem alakul.

vénás hipertónia

Fontos információk